vineri, 20 iunie 2008

Iluzie

Pe blogul său Articulat, Skin vorbeşte despre o iluzie optică dintre cele clasice: http://articulat.weblog.ro/2008-06-06/396144/---ca-o-iluzie-optica.html



Aduc şi eu o modestă contribuţie la elucidarea cazului:
"Iluzia" de faţă este o poveste veche de când lumea. Şi într-adevăr, se reflectă zilnic în viaţa noastră. Să luăm pentru exemplificare un singur caz, cel al unor şefi care se înconjoară (numai) de incompetenţi, pentru a părea că ei sunt strălucitori.
Prin contrast, există cei care doresc să evolueze, pe care nu-i deranjează să fie "optic" mai mici, şi se asociază cu oameni de la care au ce învăţa. Aş aduce aminte de vorba menţionată de Creangă în Amintirile sale "Decât codaş în oraş, mai bine-n satul tău fruntaş", şi de asemeni de la maestrul Ţuţea citire, "Când mă compar mă admir, când mă analizez mă detest".

joi, 19 iunie 2008

O poveste ce merită împărtăşită

Vă invit, dacă aveţi 19:08 minute, să urmăriţi o poveste fascinantă, spusă cu pasiune. Prin bunăvoinţa preşedintelui Colegiului Wofford din Carolina de Sud, Ben Dunlap, care ne povesteşte despre Sandor Teszler, un supravieţuitor al holocaustului maghiar de la care a învăţat despre viaţa trăită cu pasiune şi învăţarea pe parcursul întregii vieţi. Vizionare plăcută!

marți, 17 iunie 2008

Apa potabilă a Iaşilor

Bună ziua Iaşi, 17 iunie 2008: Ieşenii au ajuns să facă economie şi la apă

Ieşenii fac economie la apă de multă vreme. De fapt acum fac mai puţină economie decât atunci când se învăţaseră cu ea.
Apa Vital a aşteptat rezultatele alegerilor ca să ştie ce decizie să ia, acum a anunţat scumpirile, dar iată că trebuie găsite şi justificări. Şi aşa au început ziariştii noştri să descopere apa caldă şi mersul pe jos. Furnizează acolo tot felul de explicaţii posibile asupra reducerii consumului. Ba chiar se apucă să insulte populaţia (care nu prea are din ce trăi, şi strânge cureaua pe unde poate), cum că "dau apa şi săpunul pe băutură".
Una dintre explicaţiile pe care însă nu le regăsesc în acest articol este că s-au mai diminuat PIERDERILE ENORME DIN REŢEA pe care ei le facturau la preţ întreg, iar mie, spre exemplu, îmi venea de plată DUBLU faţă de consumul măsurat (în condiţiile în care blocul nu are subsol şi nu este nici o picătură pierdută de la intrarea în bloc până la instalatiile din apartamentele oamenilor). Aceste pierderi în subteranul Iaşilor s-au mai redus prin înlocuirea tuburilor şi instalaţiilor vechi cu noul tub din PE. Trebuie să se finalizeze modernizarea pe întreaga suprafaţă acoperită de reţea, pierderile ajungeau la cifre incredibile, până la 35% din totalul apei tratate şi date în reţea. Trebuie să nu se mai permită facturarea pierderilor către populaţie, încât societatea apa vital sa fie cointeresată să repare (şi să întreţină) reţeaua.
Despre apa de ploaie nu mai discut, mi-e şi silă să mai aduc vorba.

Ciocnire în lanţ pe Ştefan cel Mare şi Sfânt

Bună ziua Iaşi, 17 iunie 2008: Ciocnire în lanţ pe Ştefan cel Mare

Pe scurt, vina este aruncată asupra unei şoferiţe începătoare care a pus frână brusc. După cum ştim cu toţii, responsabil e cel din spate, care nu a păstrat distanţa, nu a adaptat viteza sau nu a reacţionat la timp. Pe Ştefan cel Mare şi Sfânt se circulă bară-la-bară de dimineaţă până seara. În astfel de condiţii, de obicei vinovaţii nu sunt nici cei care frânează, nici cei care nu mai apucă, ci cei care se bagă în coloană cu viteză, fără a semnaliza, fără a aştepta încuviinţare/luare la cunoştinţă din partea şoferului în faţa căruia se inserează, iar apoi frânează violent încât trebuie să revină la viteza coloanei, iar spaţiul de 6 metri pe care l-a ocupat trebuie compensat treptat-treptat din următoarele spaţii dintre maşinile din coloană.
Uitati-va spre meseriaşii care îţi taie faţa la milimetru pe Ştefan cel Mare şi Sfânt cu telefonul la ureche în mâna stângă, în imposibilitatea de a mai semnaliza, şi spre cei care vin cu viteză pe banda 1 în faţă la primărie, depăşesc coloana oprită la culoarea roşu a semaforului, încalcă linia continua de la intrarea in intersecţie şi se bagă în faţa coloanei, sau când e verde trag tare pe lângă coloană, încalcă linia şi se bagă scurt în faţa celor care de-abia pornesc. Logic omul frânează, iar cei de mai din spate care tocmai porneau sunt puşi într-o situaţie stupidă fără a avea vreo vină (uneori fără vizibilitate în faţă, neputând să prevadă momentul).
Unde mai pui că aveai 30 secunde verde, intri în intersecţie şi rămâi acolo din cauza şmecherilor care s-au băgat periclitând siguranţa tuturor.
În tot acest timp, agenţii de circulaţie stau liniştiţi în faţă la Romarta şi notează blajin ceva în carnetelele lor, probabil păzind locurile rezervate taxi.

Oprea, o victimă între imbecilitatea unor ziarişti şi naivitatea unor ieşeni

Bună ziua Iaşi, 17 iunie 2008: Oprea, o victimă între imbecilitate şi naivitate

Un comentariu bine construit, autorul nu este nici pe departe analfabet, însă plin de ură şi lipsit de inteligenţă. Interpretarea tendenţioasă şi decuparea din context sunt la modă în toată ţara, şi utilizate din plin şi aici. Cea mai mare "problemă" - dacă putem spune aşa - a Profesorului Oprea este coeficientul său de inteligenţă deosebit de ridicat dublat de presupunerea inocentă că (mai)toţi din jur vor percepe mesajele sale concise aşa cum au fost ele concepute. Nu vreau să mai despic firul în patru cu "ce a vrut de fapt sa spună", eu am înţeles bine; în plus au fost suficiente analize ale datelor din procesele verbale - pentru cine mai are nevoie de lămurire.
Sunt foarte de acord cu comentariile de la ora 9:23:56 si 7:17:46 (al "ieşeanului mulţumit de Nichita"), şi parafrazând titlul articolului, aş spune că trebuia redactat, mai aproape de realitate: "Oprea, o victimă între imbecilitatea unor ziarişti şi naivitatea unor ieşeni"