joi, 24 septembrie 2009

Petiție pentru GEOGRAFIE

Colegii profesori de geografie au inițiat o petiție online intitulată:

Geografia şi istoria sunt ştiinţe esenţiale, fără ele nu se poate ajunge la deplina înţelegere a lumii" (Im.Kant) - Spune DA pt. prezenţa GEOGRAFIEI la examenele de referinţă de la încheierea ciclurilor de şcolarizare gimnazial şi liceal

Vă rog să citiți memoriul și să acordați o semnătură în sprijinul acestui limbaj universal - Geografia.

În prezent nu se mai poate concepe nici un domeniu de activitate fără geografie. De la o simplă afacere de vândut biscuiți până la inspectoratele pentru situații de urgență și sistemul 112, de la concediile petrecute pe cât mai departe posibil până la alegerea unui loc de casă, absolut totul înglobează o cantitate mai mică sau mai mare, uneori enormă, de GEOGRAFIE. Lipsa cunoștințelor elementare de geografie, dovedite prin promovarea unui examen de referință, trimite în societate cetățeni incapabili de a înțelege ce se petrece în jurul lor, incapabili de a gândi spațial, de a realiza conexiuni complexe. Ani de zile s-a ironizat cetățeanul american de rând care crede că Europa e o țară cu capitala la Paris. Iată că în ziua de azi, mulți absolvenți români de liceu nu mai știu să arate unde se află România pe harta lumii.

luni, 21 septembrie 2009

„Escrocheria peștelui”

Luați aminte și nu puneți botul!

De ceva vreme umblă o nouă escrocherie de jumulit neștiutorii. Mi-a trecut pe sub ochi în repetate rânduri, dar în seara asta mi s-a părut de-a dreptul pur și simplu, încât am simțit nevoia să răspund, și să adaug și aici discuția, pentru luare-aminte.
Este vorba de un site care printr-un sistem agresiv de promovare pretinde că afli o grămadă de lucruri și mai și scoți țara din anonimat dacă faci un test de inteligență la ei. Se duce omul, intră, face testul, iar la sfârșit nu primește nimic, nici scorul propriu, dacă nu dă un sms care costă 3 € + TVA. Mai nou, că nu le treceau pragul suficienți fraieri, respectivii au pus la punct un sistem de comisioane pentru cine atrage mai mulți neștiutori.

Vine un nene din ăsta comisionar, să-i zicem X1, și bagă pe unde apucă textul următor:
Sunteti curiosi care este IQ-ul romanilor in comparatie cu alte tari? Participati si voi la test si o sa puteti vedea 100 de statistici interesante: http://www.iq-test.ro/#%^&*%
Va provoc la duel prin acest test IQ foarte interesant! Eu am facut 140 de puncte ceea ce e mai bine decat 76% dintre romani. Voi cat reusiti sa faceti? http://www.iq-test.ro/#*&^%$
Foarte interesante sunt si comparatiile pe tari, sexe, varsta, etc, etc, etc.
Astept vesti. Ce parare aveti? Cate puncte ati facut? Ne punem certificatul primit la CV?
http://www.iq-test.ro/#*&^%*”


Un alt coleg, să-i zicem X2, clar mai deștept decât primul, dă un răspuns de bun simț:
Salut X1,
un test IQ anonim facut pe net fara a aspune multe la 3 eur + TVA, mi se pare o afacere buna :D.
am facut alte teste care erau oferite de niste nume in domeniu (MENSA etc) pt asta chiar nu vad de ce as da banii.
o seara buna”


Nu m-am putut abține să nu zic și eu ce mi-a trecut atunci prin minte:
Salut X1, salut X2.
Era pe vremuri o glumă, despre doi cetățeni într-un compartiment de tren, unul înfuleca pește, celălalt înghițea în sec și a intrat in vorbă. Mâncăciosul începe să-i explice despre conținutul în fosfor, cât de bun e pentru creier, cum devii mai deștept dacă mănânci pește. Flămândul îi cere să-i vândă și lui un cap de la un pește, mâncăciosul se învoiește pentru 10 lei. După ce mănâncă voios flămândul acel cap de pește, îi trece o idee și întreabă:
- colegule, cât costă kilul de pește din ăsta?
- 10 lei.
- deci, în loc să iau capul ăsta de la tine, cu 10 lei imi puteam cumpăra un kilogram?
- vezi ce bun e fosforul, deja ai devenit mai deștept!


Glumind, X2 a dat dovadă din prima de un scor mai bun ca X1.
Serios vorbind, lăsând la o parte fațeta business MLM (poți să dai 3 euro și dacă intri pe site fără numarul din coada linkului lui X1), testul respectiv este ca un concurs de miss: nu câștigă cea mai frumoasă fată din lume, ci cea mai frumoasă dintre concurente. Iar comparația respectivă (76% dintre români) este fie bazata pe românii efectivi care au plătit 3 euro, fie reprezintă o generalizare eronata (destul de lesne de înțeles).
Daca alegeți însă testarea MENSA, beneficiați de un test recunoscut și calibrat pe plan mondial, cu un eșantion (enorm de mult mai) reprezentativ, iar rezultatul vă plasează procentual față de toți oamenii care au susținut vreodată testul respectiv, în toate colțurile Pământului, provenind din toate păturile sociale.
Un alt aspect al testelor MENSA este lipsa părții verbale, astfel ele putând fi reprezentative pentru toți candidații, indiferent de limba vorbită sau de numărul de cărți citite.
Dacă sunteți interesați, căutați www.mensa-romania.ro și proximele testări: la București pe 4 octombrie, la Iași pe 1 noiembrie și la Cluj (încă nu se cunoaște data, dar tot în octombrie sau noiembrie).
Mult succes, și cele mai bune gânduri!