miercuri, 14 mai 2008

Nesimţirea furnizorilor de încălzire şi apă

Un articol în Iaşi Plus de azi, din care reiese cât de vinovaţi sunt cei care s-au debranşat de facturile mărite ale celor rămaşi: http://www.iasiplus.ro/index.php?page=news&cat_id=4&nws_id=1410

O mare vrajeala, treaba asta cu reechilibrarea. Nu are nici o treaba factura vecinului cu echilibrarea sau nu a instalatiei, ci cu mizeriile facute de furnizori si de asociatiile de locatari. De ce se debranseaza lumea ilegal? Pentru ca nesimtitii indraznesc sa ceara bani pentru treaba asta, si inca nu putini. Cat despre echilibrare si mai stiu eu ce alte bazaconii inventeaza creierele lor sugrumate de slanina nici nu-mi vine sa ma mai gandesc.

Blocul meu nu este racordat la reteaua de agent termic de la CET, ci are o centrala de cartier, pe gaz, care a apartinut firmei Termogaz, intre timp inghitita tot de CET. Dupa ce s-a debransat aproape toata lumea din bloc, am facut cerere (colectiva) sa se echilibreze sistemul prin eliminarea coloanelor inutile. Am depus-o si la Termogaz (mai am numarul de inregistrare) de unde nu am primit nici un raspuns, si la asociatia de locatari, unde nici nu a vrut sa auda. Cand sa aduc eu echipa de instalatori sa facem operatia, bineinteles contra cost, s-a bagat administratorul pe fir sa puna bete in roate. Cand a fost avarie la una dintre coloanele inutile, au taiat pur si simplu segmentul defect, dar coloana nu au desfiintat-o. In orice moment putem avea o avarie de la o instalatie care nu ne apartine si nici nu mai serveste nimaniui. Cine plateste?

Alta problema este faptul ca s-a tot vehiculat, iar in alte orase s-a si incercat sa se aplice, ideea ca cei cu centrale sa plateasca 'caldura' care le vine de la vecini prin pereti sau prin tevile nedemontate ale coloanelor. Atunci am spus si eu: Vreti sa platim echitabil caldura transmisa prin suprafetele comune de perete sau teava? Primesc! Dar sa fie intr-adevar echitabil: daca se considera, spre exemplu, ca 5% din caldura vecinului vine prin cei doi pereti (exemplu) pe care ii avem comuni, atunci cand ii functioneaza incalzirea lui ce(n)trala si are in casa o temperatura mai mare ca la mine trebuie sa-i platesc si eu 5% din cheltuieli. Dar cand lui nu-i merge incalzirea, iar eu tin centrala mea in functiune, si am temperatura mai mare decat la el in tzevi si in casa, sa-mi plateasca el mie 5% din cheltuieli. Pe scurt, daca cet-ul ii da lui 5 ore pe zi caldura, sa-i platesc eu 5% pentru 5 ore, iar 19 ore sa-mi plateasca el 5%.

De asemenea este o imensa nesimtire modul in care se repartizeaza metrii cubi de apa rece care apar facturati in plus fata de suma apometrelor din bloc. Spre exemplu, eu daca am consumat (pe apometru) 4 metri cubi, la intretinere mai platesc vreo 5-6, asa pe ochi frumosi. Un vecin, care are 9 metri cubi consumati (pe apometru) plateste numai 2 metri cubi in plus. DE CE? Pentru ca un istet care nu are nici cea mai mica urma de logica a considerat ca trebuie sa imparta 'pierderea' la numarul de persoane, si nu la numarul de apartamente sau la numarul de metri cubi real consumati. Deci eu daca stau cu parintii intr-un apartament si suntem 6 si economisim apa cat putem ca sa consumam cat mai putin iar un vecin care are 2 persoane consuma mai mult de dublu cat consumam noi toti 6 la un loc, noi platim in plus fata de cat am consumat de 3 ori mai mult decat vecinul amintit. Si asta in conditiile in care instalatia la noi este buna, nu picura nici un strop de apa in subsol, sa spuna cineva ca se pierde apa din instalatie. Explicatia rajacului cu privire la diferenţele apărute se bazează în întregime pe "diferenţa de clasă de precizie dintre apometrul general de la bloc şi apometrele individuale din apartamente" şi pe "picătura care cade fără să învârtă apometrul".

Aberaţia cu furtişagul făcut de cineva care îşi umple găleata lăsând robinetul deschis doar cât să picure este stupidă, s-ar putea strânge cam una până la trei găleţi de apă în întreaga lună (mai bine strângi condensul de pe geam). Dacă însă clasa de precizie e atât de vinovată, de ce sunt eu obligat sa duc apometrele "la vaccin" sa le verific metrologic, dacă factura se face după alt aparat? Am depus adresă la Rajac pentru a mi se aproba contract individual şi m-au răspuns că nu se poate, arătând că modul de repartizare al surplusului este la latitudinea Asociatiei.
Presupunând că există o pierdere într-un anumit procent pentru fiecare litru consumat, ar trebui repartizată pierderea pe fiecare litru consumat, si astfel cu cat consumi mai mult, cu atât plăteşti mai mult din pierderea pe care o generezi.

Training FameLab

Weekendul acesta l-am petrecut la Predeal, la trainingul promis cu Steve Measure, expert britanic în comunicarea ştiinţei, cu specialişti din televiziune, radio şi cu decanul Facultăţii de Litere de la Bucureşti, domnul prof.dr. Liviu Papadima, specialist în comunicare publică.
Cadrul a fost extraordinar, organizarea exemplară, iar trainingul în sine extrem de interesant.
Trainingul şi mesele oficiale au avut loc la Hotel Speranţa, iar cazarea a fost asigurată la Vila Daniela.
Eu nu am avut la mine aparatul de fotografiat, însă colegii care au făcut fotografii au fost de acord să le împărtăşească: http://picasaweb.google.com/famelab2008

Am avut parte de vreme bună, iar în timpul plimbării la Trei Brazi vizibilitatea a fost suficientă încât să putem avea o privelişte deosebită asupra Bucegilor, Pietrei Craiului şi Postăvarului.

În zona cabanei Trei Brazi se lucrează la un proiect imobiliar (cel mai mare proiect ce se derulează în prezent pe Valea Prahovei) numit "Ansamblul rezidenţial Terasele 3 Brazi", care presupune construirea unui ansamblu de 43 de vile special concepute pentru exploatare în regim hotelier, cu o medie de 19 apartamente pe fiecare vilă - total vreo 822.