miercuri, 2 iulie 2008

Parcările din Iaşi

Ziarul de Iaşi, 2 iulie 2008: Certurile pentru un loc de parcare fac ravagii la Iasi

Se discută despre locurile de parcare din Iaşi, precum şi despre modul foarte civilizat de "rezolvare" a diferendelor cu vecinii, prin distrugerea autoturismului.

Articolul abordează problema prin prisma reclamaţiilor făcute la secţiile de poliţie, menţionând că un clasament numeric ar pune cartierele Alexandru şi Dacia pe primele locuri.
Comentariile sunt delicioase şi marea lor majoritate obiective. Se discută inclusiv despre votul dat de cetăţenii cartierelor fruntaşe la distrugeri de autoturisme. Se aduce în discuţie faptul că de multe ori nu plata unei chirii pentru un anumit loc de parcare, ci utilizarea indelungată de către un anumit proprietar constituie "regula" prin care se stabileşte "al cui este" un anumit loc de parcare. Clar că există şi nemulţumiţi de această "regulă", care emit pretenţii şi încearcă să combată pretenţiile celor "vechi" îndemnându-i să "plătească" şi apoi "să aibă pretenţii".

Nimeni însă nu a adus în discuţie birocraţia şi nesimţirea de care te loveşti la primărie într-un demers sincer de a "intra în legalitate" plătind către primărie o oarece taxă drept chirie pentru locul de parcare.
Am încercat acest exerciţiu pe pielea mea: m-am dus la Registratura primăriei, unde am întrebat la ghişeu ce trebuie să fac pentru a plăti locul de parcare. Nu mai enumăr acum câte drumuri am făcut şi câte ghişee am văzut, restrâng povestirea la ce e mai important:
Mi s-a vândut un formular de cerere, cu aproximativ 1 euro (de mai mult de 10 ori costul fotocopierii formularului), care avea şi o mică ştampiluţă roşie, triunghiulară (de aproximativ 5 mm), menită să asigure autenticitatea foii de hârtie pe care urma să scriu cererea (să nu cumva să-mi fi copiat eu formularul).
Pe formularul de cerere se specifica faptul că cererea trebuie însoţită de proiect cu extras după planurile 1:1000 şi 1:200, din care să rezulte situarea locului de parcare şi fotografie a locului de parcare respectiv. Mi s-a atras atenţia cu amabilitate că "ştiţi că dacă faceţi cerere trebuie scos la licitaţie locul respectiv, că poate vor şi alţii dintre vecinii dumneavoastră". HA! deci eu să cheltui, să mă agit, să fac proiect şi toate demersurile, apoi vine un vecin cu mai multe maşini şi câştigă el licitaţia? Păi de ce nu face Primăria documentele astea? De ce să se scoată la licitaţie NUMAI locul pe care îl solicită un locatar? Pentru că de 18 ani nu face nimic pentru noi, pentru că lucrurile importante au nevoie de timp...