vineri, 19 februarie 2010

We are sinking

Cel mai precis ceas din lume

The Telegraph, 7:30AM GMT 15 Feb 2010: World's most precise clock created

Fizicienii de la Institutul Național de Standarde și Tehnologii (NIST) au creat un nou ceas, care de această dată nu va pierde nici o secundă la 3,7 miliarde de ani.

Devenit cel mai precis din lume, acest ceas ar fi rămas în urmă doar cu patru secunde dacă ar fi fost pornit odată cu Big Bang-ul, cu 13,7 miliarde de ani în urmă

Utilizând un laser și un ion de aluminiu, care vibrează mai rapid decât cesiul tradiționalelor ceasuri atomice, care păstrau precizia la nivelul de o secundă la 100 milioane de ani. De asemenea este de două ori mai precis decât cele mai bune ceasuri de până acum, care analizau vibrațiile atomului de mercur.

Cercetătorul James Chou a spus despre această cercetare: „Această lucrare este un important jalon pentru ceasurile atomice”

În afară de a arăta timpul, tehnologia va putea fi de asemenea utilizată pentru a ajuta la urmărirea sateliților, permițând sistemului GPS localizarea obiectelor cu precizie sub-metrică, spre deosebire de ordinul celor zece metri permiși de tehnologiile prezente.

Va putea de asemenea ajuta la explicarea unora dintre cele mai adânci mistere ale universului, ajutând oamenii de știință să examineze Teoria Relativității formulată de Einstein.

Lucrarea a fost publicată în revista Physical Review Letters.